ŽURNAL 4

Pobuda: zakaj ne bi v Sloveniji prepovedali plastične vrečke?

Kdo od nas ni še videl ogromnih smetišč ,polnih plastične embalaže, predvsem polivinilastih vrečk? Pogled je res gnusen.
Nemalokrat jih vidimo tudi na drevesih, v rekah, morski tok jih nosi celo do arktičnega kroga!
Še huje je, da se te vrečke zlepa ne razgradijo, kadar pa se, razpadejo na še veliko bolj strupene petro-polimere, ki okužijo zemljo in vodo. Ptice in ribe se zapletajo vanje! Tjulenji, kiti, želve... umirajo zaradi polivinilastih vrečk, ker jih zaužijejo, misleč da so hrana! Narejene so iz termoplastike, ki se pridobiva iz nafte, kar povečuje našo ovisnost od le-te!
Kitajska je prepovedala plastične vrečke in s tem prihrani 37 milijonov sodov nafte letno! Isto so baje storile tudi nekatere druge države. Irska je med prvimi v Evropi leta 2002 obdavčila plastične vrečke in s tem znižala njihovo porabo za 90%!
Meni gredo kar lasje pokonci, ko v trgovini ugotovim, da zopet nimam s sabo vrečke, doma pa jih je za celo malo smetišče! Prodajalke mi seveda prijazno ponudijo nove (saj ne stanejo veliko!?), tudi sadje in zelenjava imajo vsaka svojo vrečko za tehtanje. Kje so že tisti časi dobrih starih papirnatih vrečk, ki jih še vedno (sicer vse redkeje) srečamo v nekaterih trgovinah, ali na kakšnem štantu. Izumirajo. Zakaj? Je plastika cenejša? Sprašujem se, kdo ima kaj in koliko od tega? Imam konstruktiven predlog! Naj nam komunala ponudi razgradljive vrečke za smeti, kajti, če so že postavili pohvale vredne zabojnike za ločevanje odpadkov, bi bilo nujno storiti še ta korak!
Spomin mi še seže v čase, ko smo shranjevali jogurtove, sladoledne in druge lončke, da smo jih pozneje lahko koristno uporabili v gospodinjstvu! Zdaj vse veselo mečemo, saj je tega veliko in poceni je! Ampak, pomislimo na to, za kakšno ceno je to poceni???
Kitajci so nas razveselili s poceni izdelki, s katerimi zasipajo naš trg. Mnogi si vsako leto obnovijo garderobo in staro zmečejo stran. Kaj pa, če bi raje nepotrebno odpeljali v zavetišče za brezdomce, da se tudi oni lahko veselijo prazničnega decembra!?
Pa le nežen namig javnim osebam: ni nujno vsakič, ko počnete kakšno dobro delo, s seboj privleči fotografa!